YdDFEJLubP8KtroVkEZiPbz1XDhMwMcV.jpg

Найцінніший ресурс будь-якої організації – це люди. Нехай і виробництва роботизують, машини їздять без водіїв, коктейлі робить кібер-бармен, але людський ресурс – те , без чого не функціонує жодне підприємство.

Дуже часто бізнесмени недооцінюють своїх співробітників, особливо, це стосується дрібного і середнього бізнесу, коли підприємець ще не багато заробляє, і часто намагається на всьому економити, в тому числі на заробітній платі персоналу. Звідси і постійна плинність кадрів, зміна персоналу і т.д. Часом компанію залишають такі люди, відхід яких викликає крах всієї організації. Щоб цього не сталося, ми поговоримо про основні способи утримання співробітників від переходу до конкурентів.

1. Гідна заробітна плата. Так, це настільки банально, що аж нудить. Однак без грошей ніхто працювати не буде. Якщо ви дійсно зацікавлені в цінних кадрах, їм потрібно гідно платити. І все. І крапка. По іншому бути не може. Коли компанія Google зацікавлена в кадрі, вона привезе його з глушини, оплатить навчання, житло і дасть хорошу зарплату. Так, ви скажіть, що ваша компанія - НЕ Google, і не можете собі такого дозволити. А чи хочете ви бути великими? Тоді необхідно чимось жертвувати!

2. Давайте людям бонуси! Період відпусток, свят – час підвищених витрат. Давайте своїм цінним кадрам бонуси: грошові виплати або подарунки дружинам і дітям, пільгові поїздки на курорт і т.д. Також підвищують витрати, коли співробітники одружуються або народжують діток, якщо ви підтримаєте їх в цей період, то вони будуть цінувати і обожнювати вас. Це все може бути надано в соціальному пакеті, але й раптово дати «бонус» теж можна.

3. Можна ділитися доходами. Багато хто в період криз не може собі дозволити піднімати заробітну плату, тоді важливо скласти план розподілу прибутку. Ви можете пропонувати додаткові відсотки за переробку. Підвищення з/п після певного періоду, періодичні доплати і т.д. Звичайно, якщо у вас в бізнесі криз більше, ніж підйомів, то потрібно переглядати ведення підприємництва в цілому.

4. Постійне навчання. Це буде мотивувати співробітників перебувати в тандемі з вашою компанією. Можливість навчання та зростання дозволить співробітниками працювати над більш складними проектами, підвищувати свій рівень кваліфікації і т.д. Якщо навчання дає можливість отримувати і більше грошей у вашій компанії – тоді це взагалі супер.

5. Добавляйте їм відповідальності. Цілеспрямований працівник не боїться відповідальності, він не буде ухилятися і відмовлятися від додаткових обов'язків, він не боїться труднощів, особливо, якщо це винагороджують. Додаткова відповідальність обіцяє зростання. А з компанії, де можна рости, йти не хочеться.

6. Обов'язково дякуйте і хваліть співробітників. Іноді людині і грошей не потрібно, а тільки визнання його досягнень. Він хоче відчути, що його цінують. Можна «зажати» грошей, але подяку «зажимати» не можна. Моральне визнання заслуг часом коштує набагато дорожче.

7. Дайте їм можливість бути власниками. Найціннішим кадрам можна запропонувати частку в компанії, без фанатизму, звісно. А також давати можливість іншим «дорости» до частки в компанії. Можливість опанувати частинкою бізнесу - буде тримати до останнього.

Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти прямо зараз!

Читайте також про готовий прибутковий бізнес від CitySites.