hOJ0mRtdN7X2CmfgqCwLOi3QAwP3-R0X.jpg

Привіт! Мене звати Олег Кулік, я маркетолог команди Сіті Сайтс. Сьогодні я хотів би поговорити про 5 кроків, які рекомендував зробити бажаючим купити франшизу.

  • Реально оцініть свої фінансові можливості

При виборі франшизи звертайте увагу на паушальний (вступний) внесок, на обсяг інвестицій і роялті. Уточніть термін окупності, і закладіть в свій бюджет хоча б 2 місяці оплати роялті вперед, якщо щось піде не так. Це дозволить не прогоріти в разі, коли Ви будете за крок до успіху. А таких прикладів, на жаль, чимало.

  • Відсійте шахраїв

Умовно франшизи можна розділити на три групи: білі, сірі та чорні.

Білі - коли франчайзер веде прозору роботу, і дає правдиві обіцянки про перспективи і одержуваний прибуток.

Сірі - франчайзери навмисно (або ненавмисно) завищують кількість відкритих точок, документація оформлена з помилками, бізнес-модель не приносить прибутку. Часто причиною таких проблем є бурхливе зростання мережі франшиз. Потрібно розуміти, що занадто швидке зростання не завжди є плюсом в скарбничці переваг франшизи. Час від часу трапляються «буми» франшиз, обумовлені різким сплеском попиту до продукту. Величезні темпи зовнішнього зростання повинні підкріплюватися зростанням внутрішньої керуючої структури. Без неї Ви залишитеся наодинці зі своїми проблемами, франчайзер просто не впорається з усіма партнерами. Тому обов'язково поцікавтеся кількістю співробітників support-відділу, чи збирається хтось взагалі Вам допомагати. Та й внутрішньою керуючою структурою в цілому.

Чорні - коли франчайзер просто шахрай. Його мета привласнити Ваш капітал, нерідко на законних підставах.

Як же правильно оцінити авторитет франшизи?

Обов'язково почитайте про франшизу в Інтернеті, крім офіційного сайту. Є інші партнери - здзвоніться з ними. Всі порядні компанії можуть надати Вам декілька контактів своїх франчайзі.

  • Проаналізуйте ринок

Всемогутній Google допоможе з'ясувати наскільки конкурентна ніша, в яку Ви хочете зайти. Крім кількості конкурентів, уважно вивчіть якість пропонованих послуг (пропозицій). Порівняйте їх з тими, які Ви будете надавати по франшизі. Оцініть Вашу майбутню конкурентоспроможність.

Подумайте, чи буде Ваша послуга користуватиметься попитом через 5, 7 і 10 років? Маса прикладів короткочасного інтересу до певної теми (наприклад, квест-кімнати, антикафе), які окупилися, навіть почали приносити прибуток ... І все. Інтересу немає, проект доводиться закривати або вкладатися в додаткові інвестиції.

Як би це банально не звучало, але бізнес спочатку потрібно купити. Зволікання може коштувати Вам грошей (впав курс, якісь непередбачені витрати і т.д.), приймайте рішення швидко і виважено. Найбільш важко зробити перший крок, це як на перше тренування в тренажерний зал сходити :)

Зверніть увагу, що покупка готового бізнесу по франшизі - це в першу чергу робота по бізнес моделі, збудованому планом, який напрацьований часом і досвідом франчайзера. І щоб вона приносила дохід, потрібно обов'язково виконати крок 5.

  • Дотримуйтесь бізнес-моделі

Уважно вивчіть способи заробітку на придбаному бізнесі. Так, нерідко у Вас може бути власна думка, і Ви маєте на неї право. АЛЕ є ряд аспектів: відхилення від моделі обов'язково має бути погоджено з франчайзером. Не робіть чужих помилок, якщо хтось за Вас вже їх зробив. Використовуйте чужий досвід з розумом. Ми в Сіті Сайтс спостерігаємо 90% критичних ситуацій лише в зв'язку з відхиленням від нашої бізнес-моделі.

Слухайте ваших франчайзерів! Всі зацікавлені в успіху, і для ефективної роботи просто необхідно взаєморозуміння і злагодженість.

Якщо у Вас є питання, задавайте їх у коментарях. Ознайомитися з франшизою Сіті Сайтс Ви можете на головній.

Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти прямо зараз!