s_mNT6OfeEsIiHOKxcwB-IsZybE1YMAJ.jpg

Інтелектуальне право – це галузь цивільного права, яка регулює інтелектуальну власність. Художники, письменники, композитори та інші творчі люди, а також вчені, періодично створюють авторські твори та роботи, яким немає аналогів. Тобто, вони є абсолютно новими.

Щоб зафіксувати авторство і захистити права на даний твір або наукову роботу, існують певні норми інтелектуального права. Авторським може бути теорема, аксіома та інша робота, створена в певній формі. Але якщо об'єкт неможливо створити в такій формі, то авторство до нього застосовуватися не буде. Наприклад: методи, способи, різні наукові факти.

Інтелектуальне право на контент

В наш час кожна фірма, підприємство, а також багато приватних осіб мають свої сайти в мережі. Викладаючи різний авторський контент, потрібно подбати про те, щоб права на цю інформацію були захищені. Адже ваші конкуренти або будь-які інші особи можуть скористатися вашими авторськими роботами.

Перш за все, необхідно укласти правильний договір з розробниками сайту. Адже часто трапляється так, що за договором ви самі не є законним власником інтелектуальної власності на своєму сайті. Обов'язково вивчіть і перевірте даний пункт в документі. Не зайвим буде також зареєструвати права на контент в державних інстанціях по реєстрації суб'єктів інтелектуального права.

У разі, коли ваші права на контент були порушені, не поспішайте подавати заяву в суд. Спочатку направте письмову вимогу правопорушнику. Часто цього буває достатньо. Адже нікому не потрібні зайві проблеми, пов'язані з судовими розглядами. Але якщо такі вимоги не були виконані, то варіант залишається один – суд. Тільки спочатку переконайтеся, що у вас є задокументовані права на контент.

Інтелектуальне право на зображення

Будь-яка фотографія, зроблена за допомогою професійного фотоапарата, телефону або іншої техніки, є суб'єктом інтелектуального права. Не важливо, хто створив знімок: професіонал або любитель. Він має всі права на використання даного фотознімка в будь-яких виданнях, в інтернеті. За допомогою хорошого фото можна заробляти гроші. Наприклад, продаючи фотографії в журнали, як друковані, так і електронні.

Але якщо ваші авторські права на фотознімок були порушені, як довести в суді, що саме ви є автором роботи? Є кілька способів, яких в більшості країн досить для суду, щоб переконати його в вашому авторстві:

1. Будь-яке періодичне або цифрове видання з даним фотознімком, де вказано ваше авторство і є дата друку;

2. Якщо ви користуєтеся старою фототехнікою, можна пред'явити негатив фотоплівки;

3. Суд може переконати наявність даного знімка в пам'яті вашої фотокамери, смартфона, іншої техніки.

Використання музичних творів на заходах, в відеоматеріалах

У багатьох країнах, у тому числі, і пострадянських, використання музичних творів без договору з автором або з компанією, яка володіє правами на композицію, може стати причиною багаторічного ув'язнення під варту, а також дуже великого штрафу. Щоб уникнути даних наслідків, потрібно уважно вивчити законодавство своєї країни, яке стосується використання музичних творів на різних заходах і в відеоматеріалах.

У більшості країн є безкоштовні бази музики, яку дозволено використовувати в своїх рекламних роликах. Але краще завжди скористатися послугами композитора або використовувати впізнавану усіма мелодію, уклавши договір з власником авторських прав. Що стосується невеликих кафе, де може просто не бути коштів на покупку прав використання музики, є один хороший спосіб: включати радіостанцію. Як правило, відповідальності за це ніякої немає. Але знову-таки, краще вивчити права в своїй країні.

Як себе убезпечити і чим керуватися, якщо вашими матеріалами користуються інші?

1. Перш за все, в кожній країні необхідно знати закони з інтелектуальних прав і орієнтуватися на них. Вони можуть відрізнятися – бути більш лояльними або посиленими. Десь може бути серйозна відповідальність за використання чужого фото, десь же дана проблема може бути легко залагоджена. Це стосується й інших суб'єктів інтелектуального права.

2. Не забудьте зафіксувати своє авторство, щоб убезпечити свої авторські права на твір або роботу.

3. У разі порушення ваших авторських прав, спробуйте вирішити проблему за допомогою аргументованої письмової претензії.

4. Якщо порушник не усунув правопорушення і продовжує користуватися вашою інтелектуальною власністю, вирішити питання можна за допомогою суду.

У будь-якому випадку, завжди будьте пильні, в першу чергу, щодо чужих інтелектуальних прав, адже, як то кажуть: «Ставтеся до людей так, як хочете, щоб ставилися до вас», ну і зайві проблеми теж навряд чи комусь потрібні.

Читайте також про готовий бізнес CitySites.


Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти прямо зараз!