csPXpT-qzXrqgeLHSOwBt1XsxoQTOr7q.jpg

Задумавши відкрити свою справу, багато хто стикається з проблемою дефіциту капіталу. Якщо ваш бізнес-план бездоганний і продуманий до дрібниць, ви точно знаєте, про яку суму нестачі коштів йде мова.

У разі купівлі готового бізнесу ви з більшою точністю можете оцінити не тільки необхідний обсяг вкладень, а й орієнтовну суму витрат на початковому етапі. Реалізувати свою ідею і стати партнером можна не тільки за рахунок власних накопичень. Існує ще кілька методів пошуку необхідних інвестицій.

Гранти

Грант - це відмінна можливість почати або розширити свій бізнес за рахунок безоплатної субсидії. Кошти видаються підприємствам, організаціям і фізичним особам на здійснення діяльності і мають на увазі обов'язковий звіт про їх цільове використання.

Отримати грант досить складно, але цілком реально, якщо підійти до цього серйозно.

Хто дає гранти?

  • Держава (зазвичай в особі профільних міністерств).
  • Приватні фонди (інвестиційні і некомерційні).
  • Міжнародні фонди та організації.

Інформацію про конкурси в основному розміщують на відповідних сайтах організацій, там же можна знайти всю інформацію про вимоги, терміни, документи та інші умови участі.

Кому і на що дають гранти?

Теоретично, підтримку від фондів або держави можна отримати на будь-який бізнес-проект. Держава зазвичай виділяє гроші для розвитку якихось пріоритетних сфер (наприклад, освіта, ЗМІ або культура). Таким чином, ваш проект потрібно презентувати так, щоб чиновник побачив, що він відповідає якійсь одній зі сфер діяльності.

У світовій практиці існує чимало прикладів грантів, виданих на розвиток підприємств, відкритих по франшизі. Головне - правильно обґрунтувати функціональність проекту, його окупність і доцільність. І звичайно ж, варто докласти зусиль до пошуку відповідного грантодавця.

Крім цього, компанія повинна відповідати ряду вимог. Природно, що вони відрізняються в кожному окремому конкурсі, але є і щось спільне. Молодим фірмам і підприємцям частіше віддають пріоритет, звертають увагу на креативні проекти або ті, які будуть позитивно впливати на розвиток ринку в країні або регіоні. Державні організації віддають перевагу тим, хто сприяє створенню робочих місць.

Дуже важливим критерієм є хороший бізнес-план.

З чого почати?

  • Сформувати заявку і необхідний пакет документів (зазвичай, це пакет статутних документів компанії, різні розрахунки - все залежить від вимог кожного конкретного грантодавця), підготувати бізнес-план та економічне обґрунтування вашої потреби в грант (більшість матеріалів може надати ваш майбутній франчайзер). Подати заявку на участь в конкурсі.
  • Зайнятися пошуком організацій, які дають гранти в сфері медіа-простору (ЗМІ), інтернету і міських онлайн-проектів. Підійдуть також варіанти ширшого тлумачення (зміни життя міста на краще, наприклад). Вивчити всі особливості і умови участі в конкурсі. Промоніторити статистику вже виданих грантів і вивчити роботу цих підприємств.
  • Презентувати свій проект. Грант видається переможцю в результаті конкурсного відбору. Потім з одержувачем коштів укладається договір.

Як уникнути помилок?

Дуже часто проблеми з отриманням гранту виникають через недостатню підготовку до участі в конкурсі. Щоб уникнути поширених помилок, слід звернути увагу на наступні чинники:

  • необхідно вибирати конкурси та фонди максимально близькі до тематики вашого проекту, бажано вузькоспрямовані;
  • дуже ретельно опрацювати свій бізнес-план, перевірити всі статті витрат, вміти обґрунтувати всі фінансові вкладення і постаратися врахувати ризики та шляхи їх мінімізації;
  • бути готовим до того, що, як правило, гроші виділяють лише на першочергові вкладення, тому набагато більше шансів буде у заявки, в яку не включені повсякденні витрати на кшталт канцелярських товарів або кулера.

У пошуку відповідного саме вам гранту варто запастися терпінням, а для підготовки до реалізації проекту потрібно докласти максимум зусиль. Але і виграш від перемоги в конкурсі буде значний - ваш бізнес може отримати вагому матеріальну підтримку.

CitySites завжди готовий допомогти своїм потенційним партнерам в підготовці бізнес-плану і ефективної стратегії розвитку.

Пошук інвестора або партнера

Ключовим моментом пошуку ідеального інвестора є досягнення балансу у відносинах з ним. Ви можете піти по шляху партнерства: внести капітал або основні засоби, разом розвивати бізнес і домовитися про пропорційний розподіл прибутку.

Другий шлях - повністю побудувати своє підприємство на гроші інвестора (їх ще іноді називають "бізнес-ангелами"). Тут вас можуть чекати "підводні камені": ваше дітище буде майже повністю залежати від бажання (або небажання) людини вкладати гроші або вас не влаштує розподіл прибутку і т. д.

У будь-якому випадку пошук партнера для бізнесу - справа копітка і довга. Вам потрібно заздалегідь шукати варіанти і налагоджувати зв'язки, чітко розуміти, з якою людиною вам буде зручно працювати разом.

CitySites може значно полегшити процес пошуку інвесторів. Наша база потенційних партнерів містить досить багато людей, готових вкладати гроші в покупку франшизи, але які не мають великого бажання витрачати свої сили на побудову роботи міського сайту. Тому до нас завжди можна звернутися, якщо ви шукаєте однодумців для втілення ідеї.

Кредит або займ

Це, мабуть, найбільш непопулярний шлях, так як зростає термін окупності проекту (витрати будуть більше на суму відсотків по кредиту), а нестабільна соціально-економічна ситуація може вплинути на платоспроможність позичальника. Звісно, що в кредит необхідно брати якомога меншу суму. І уважно вивчити всі умови кредитування.

Брати кредит під відкриття готового бізнесу - загальносвітова практика. У країнах пострадянського простору вона залишається непопулярною через високі відсоткові ставки, але зараз є тенденція по створенню більш комфортних умов для підприємців.

Варто відзначити, що багато банків з лояльністю ставляться до кредитування початківців франчайзі - позначається статистика успішності франчайзингових підприємств і знамените ім'я франчайзера.

Але, вибираючи шлях кредитування, будьте готові до будь-яких непередбачених обставин: не варто економити на самому початку - це збільшує шанси на фінансовий крах підприємства. Краще відразу прорахувати зі своїм менеджером по франчайзингу всі можливі ризики, пов'язані з відкриттям міського порталу, і закласти їх в суму позикових інвестицій. Партнерський відділ CitySites рекомендує використовувати цей захід як крайній випадок. Але в разі вибору цього варіанту наші менеджери докладуть усіх зусиль, щоб підприємство окупилося якомога швидше і приносило стабільний прибуток: вони індивідуально розраховують бізнес-план під партнера, для максимально точної оцінки обсягу інвестицій.

Яким би способом пошуку коштів ви не скористалися, важливо пам'ятати, що компанія CitySites завжди допомагає своїм потенційним і існуючим партнерам в будь-яких питаннях. Партнерський відділ зацікавлений в комерційній успішності всіх запускаються франшиз, тому задавайте якомога більше питань і запитуйте всі розрахунки, які вам можуть знадобитися.

Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти зараз!