GNlB8dWmrRq1T-owNyyiXakDU3OIvUFj.jpg

У будь-якій професії час від часу настає так звана "криза жанру": коли натхнення і бажання креативити на нулі. Що й казати про тих, чия робота безпосередньо полягає в створенні новин – рано чи пізно запас творчих ідей вичерпується.

Наш сьогоднішній матеріал призначений для редакторів, журналістів, копірайтерів, контент менеджерів і всіх, хто пов'язаний зі сферою медіа.

Ми розробили список універсальних тем для написання цікавих новин та створення інформаційних нагод.

Отже, наші 20 ідей для новин:

1. Опалювальний сезон в вашому місті

Така тема в наших широтах може бути актуальною мінімум півроку, адже тут є величезне поле для журналістських розслідувань: чи вчасно розпочнеться опалювальний сезон? Чи всі до нього готові? Які проблемні об'єкти інфраструктури в місті? І багато інших супутніх питання.

2. Домашні або бездомні тварини

Думаємо, що в будь-якому місті існує проблема бездомних тварин. Якщо у вас вичерпався запас ідей для нових публікацій, спробуйте організувати розслідування на цю тему. Дізнайтеся, як місцева влада займається питанням стерилізації таких тварин? Чи є притулки для них? Як цей процес організований в інших містах?

Що стосується домашніх вихованців, то також можна випустити цикл публікацій про те, які тварини популярні серед жителів міста, написати нариси про ветеринарні клініки, аптеки, розглянути проблеми, з якими стикаються власники.

3.Осіннє (зимове) дозвілля

Відмінна сезонна тема. Навіть в невеликому містечку завжди можна знайти цікаві місця для сімейного відпочинку. Публікуйте матеріали про те, як і де провести вихідні в холодну пору року, графіки розкладу парків, ідеї для небанальних корпоративів.

До речі, це також відмінна тема і для нативної реклами або спецпроектів.

4. Підведення підсумків врожайного сезону

Це також одна з сезонних тем. Можна писати про те, яким був цей рік, наводити статистику, плани на наступний рік, брати інтерв'ю у фахівців.

5. Як підготуватися до осені (або зими)

Дайте відповідь на будь-які питання, які можуть виникнути у вас самих:

  • Як уникнути осінньої депресії? Публікуйте статті про затишні заклади міста, виставки, театральні і кінопрем'єри. А також огляди майбутніх подій в місті. Можна писати статті за типом "10 способів позбутися від нудьги і депресії".
  • Як підготувати будинок до зими? Можна робити публікації про утеплення, ідеї ремонту та інше.
  • Скільки коштуватиме підготувати авто до зміни сезону?
  • Де купити зимове взуття?

І багато багато іншого. Прив'язуйте тему і матеріал до вашого міста, це непогано працює.

6. Здоров'я містян

Ще одне велике поле для досліджень. Пишіть лайфхаки про те, як захиститися від застуди і провести ефективну профілактику, рекомендації лікарів. Слідкуйте за карантинами в школах. Порадьте кращі клініки або лікарів у вашому місті. Можна написати матеріал про те, які хвороби найчастіше турбують мешканців і заходи боротьби з ними.

7. Фото кращих видів міста

Оголосіть конкурс на краще фото серед читачів або складіть список з описом місцевих визначних пам'яток. У будь-якому місті або його околицях є мальовничі та історичні місця – можна присвятити великий матеріал огляду одного або декількох таких об'єктів, зробити фото, додати маршрути і т.д.

Описувати місцеві легенди і міфи або напишіть топ найбільш відвідуваних туристичних місць.

8. ТОП популярних людей міста

Взагалі, робити статті про земляків – дуже благодатний ґрунт для циклу статей: можна писати про їхні досягнення, про незвичайні історії з життя, про сімейний бізнес або про участь у якомусь заході. Людям завжди цікаво читати про тих, хто живе поруч з ними, кого вони знають. Пишіть про популярний бізнесі в місті, великі та маленькі перемоги: будь-то будь-який конкурс або найкрасивіший двір в місті. Можна також влаштовувати опитування, акції та будь-які інші інтерактивні заходи з жителями міста.

9. Професії і курси

Це також один з найбільш багатопрофільних напрямків. Ви можете створювати спецпроекти, цикли публікацій, брати інтерв'ю, робити нативну рекламу на такі підтеми, як:

  • топ найпопулярніших професій в місті;
  • як отримати нову професію;
  • переліки всіляких освітніх курсів;
  • де заробити студенту (або пенсіонеру) та ін.

10. Про місто

Серед ідей: історія вулиць міста, най -... вулиці (довші, коротші, красивіші і т.д.), громадський транспорт і все, що з ним пов'язано, старі будівлі міста (історія, особливості архітектури, якими вони були раніше і зараз), фотохроніки, які події відбувалися в місті, художники, поети, режисери, які творили тут і все, що може бути цікавим з вашої точки зору.

11. Як і де провести свята?

Новий рік, Дні народження, будь-які сезонні свята – всі ці дні жителі міста прагнуть провести найкращим чином. Пишіть про незвичайні заклади, заходи, ідеї подарунків і про те, як прикрасити будинок до свята. Робіть огляд асортименту магазинів і проведених ними акцій. Пофантазуйте про незвичайні способи провести Новий рік. Багато читачів можуть почерпнути потрібну інформацію саме з вашого сайту.

12. Діти

Діти вимагають багато уваги, і більшість батьків часто стурбовані не тільки пошуком необхідних речей для дитини, а й такими питаннями, як:

  • відпочинок з дітьми: куди піти в місті всією сім'єю;
  • освітні установи і хобі для дитини;
  • обладнання дитячих майданчиків і умови в місті для батьків з візочками;
  • ігри і розвиваючі курси для дітей.

Давайте відповіді на ці та багато інших питань, і ви завжди будете популярні і затребувані.

13. Фотопроекти

Ця тема обмежується тільки вашою фантазією! Ось лише приблизний перелік ідей:

  • пори року ( "Наше місто взимку", "Літо в місті" і т.п);
  • стріт арт;
  • найяскравіші автомобілі, будинки, рекламні щити;
  • місто в особистостях: можна зробити проект як про знаменитих жителів, так і портрети простих людей;
  • пам'ятники (найкрасивіші, найдивовижніші, найбезглуздіші);
  • місто з висоти пташиного польоту.

14. Рейтинг заходів

Можна підвести підсумок, які найцікавіші заходи проходили в місті за рік або, навпаки, зробити анонс майбутніх подій. Як варіант: провести опитування серед жителів міста про те, як вони бачать культурне життя, як його урізноманітнити?

15. Де провести відпустку?

Тут можна робити публікації як на тему відпочинку за кордоном (огляд готелів, цін, маршрутів), так і розглядати місця в рідному місті і його околицях. Промоніторити ціни на оренду житла, описати транспортні маршрути, розмістити інформацію про туристичні агентства або лайфхаки про те, як подорожувати самостійно.

16. ТОПи про місто

  • ТОП найнебезпечніших/безпечних районів міста;
  • ТОП підприємств;
  • ТОП ринків/супермаркетів;
  • ТОП найпопулярніших місць серед містян;
  • ТОП найнебезпечніших дорожніх розв'язок.

І все, що ще спаде вам на думку.

17. Вулична їжа

Де можна смачно і, головне, безпечно перекусити? Рейд по закусочним і фастфудах, огляд вуличної їжі на заходах в місті. Не забудьте додати опитування для відвідувачів, де найсмачніша шаурма в місті.

18. Опитування громадської думки

Тут, звичайно, багато що залежить від проблем, які є безпосередньо в вашому місті, але можна виділити і ряд загальних тем для опитувань мешканців, наприклад:

  • чого їм не вистачає в місті;
  • чому вони люблять/не люблять своє місто;
  • як жителі проводять дозвілля в будні і вихідні дні, скласти список найпопулярніших місць і видів розваг на думку містян.

19. Лайфхаки

Можна писати рекомендації на різні побутові теми (наприклад, як недорого зробити ремонт в квартирі), відповідати на питання "Що, якщо ...", писати покрокові інструкції (наприклад, що робити, якщо потрапив в ДТП). Також ви можете згадувати експертні думки, писати про новинки законодавства тощо.

20. Благодійність

Ви не лише можете публікувати статті про меценатів або благодійні акції, а й самим стати ініціатором або партнером в наданні допомоги тим, хто її потребує.

Сподіваємося, що наша добірка надихне вас на створення новин і цікавих проектів.

Читайте також про готовий прибутковий бізнес від CitySites.

Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти зараз!