Qg0Xq-4BtRkPP7y--p-y7CQ6MB5zuu82.jpg

Як правило, починаючі вільнонаймані працівники в Інтернеті бояться бути ошуканими віртуальними роботодавцями. Мені самій рішення працювати на віддаленій основі спочатку далося нелегко. Надто вже великий ризик «кидалова». Ще завжди присутня невпевненість у власних силах і страх братися за щось нове. Чи не менше сумнівів викликає і нестабільний заробіток. Але у кожної медалі дві сторони, і у фрілансу - теж.

Не помиляється той, хто не пробує, а значить, упевненість прийде тільки з досвідом. Головне - знати свої страхи «в обличчя» і не дати власним фобіям поставити хрест на можливості заробітку в Мережі. А, як показує життя, майбутнє саме за таким форматом трудових відносин.

Що ж лякає фрілансерів найбільше?

  • По-перше, це невідомість. У нас природою закладено побоюватися всього нового, незрозумілого і невідомого. Пам'ятаю свій тихий жах, коли вперше заглянула на так звану біржу фріланса - спеціалізований портал в Мережі, що допомагає укладати короткочасні угоди віддаленим роботодавцям і працівникам. Страх - це природна перша реакція. Ми виховувалися на стереотипах стабільної роботи від дзвінка до дзвінка, зі строго регламентованими вихідними, перервами на обід і повним соцпакетом. У віддаленці ж все зовсім інакше - більше свободи дій і, відповідно, більше відповідальності за бездіяльність. Іншими словами, Ви стаєте для себе головним керівником і наглядачем за якістю та термінами виконання своєї роботи, від чого напряму залежать і обсяги гонорару.
  • Проблема вибору.

Мене на пошуки віддаленої роботи підштовхнула життєва ситуація - ліквідація мого підприємства. Тому у фріланс я поринула, що називається, як в холодну воду - різко і з головою. Інші ж претенденти, поки у них є вибір і запасний аеродром, коливаються в сумнівах. Маючи постійну роботу десь в конторі, вони вважають, що краще хоч і невеликі гроші, зате стабільно. А Інтернету ми ще не довіряємо: там нам ніхто гарантій не дає, та й мороки з одержанням замовлення на конкурентній основі багато, а розцінки, на перший погляд, взагалі смішні. Ми боїмося витратити зусилля даремно і порушити свою горезвісну «зону комфорту». Але страх потрібно перемогти, і перемогти його можна тільки емпіричним шляхом - методом проб та помилок. Будь-який шлях починається з першого кроку, і завдання початківця фрілансера зважитися спробувати, випробувати свої сили на пробному замовленні, потренуватися на тестових завданнях, які нерідко пропонують роботодавці. Моя порада - ПРОБУЙТЕ! Навіть якщо щось не вийде - це не смертельно, повірте. Зате набутий досвід- це безцінне.

  • Фіаско.

Всі ми, так чи інакше, боїмося «облажатися». Тому фрілансери часто пасують перед великими і складними на їх погляд проектами. Солідні компанії і фірми, само собою, висувають до претендентів високі вимоги. Але не боги горщики обпалюють. Відгукнутися на проект, що зацікавив Вас, варто завжди. Адже трапляється так, що після переговорів з замовником, «чорт» виявляється не таким страшним, як його малюють. І дізнавшись деталі замовлення, це виявиться саме те, що Вам потрібно.

  • Справи фінансові.

Часто замовники навмисне не виставляють розцінки, пропонуючи фрілансерам самим озвучити ціну за свою працю. Цілком зрозуміло, що виконавець, погано орієнтується в біржових таксах, соромиться озвучити бажану цифру, щоб не сполохати клієнта і не здатися жадібним. Скромність - це, звичайно, добре, але не в питаннях оплати виконаної роботи. Впевненість прийде з часом. Куховарячи в цій кухні деякий час, Ви з упевненістю зможете відрізнити занижені розцінки від завищених, і в залежності від рівня складності замовлення, називати адекватну ціну. Новачкам же можна порадити ризикувати і називати суму вище середнього. Так, клієнт може вибрати виконавця подешевше, але може і погодитися на Ваші умови, так що ризик - справа благородна.

  • Шахрайство.

На жаль, таке поняття як «кидали» є не тільки в офлайні, але і в онлайні. Так, від шахраїв і халявщиків не застрахований ніхто. І бути кинутими - найпоширеніший страх починаючих працівників в Мережі. Недосвідчені фрілансери - ласий шматочок для недобросовісних замовників. Цілком ймовірно, що ставши на шлях фріланса, Вам доведеться обпектися не раз, але не варто впадати у відчай і обзаводитися параноєю. Вихід є - використовуйте «Угоди без ризику» або ж беріть передоплату. Якщо роботодавець теж не захоче ризикувати бути кинутим, запропонуйте йому компроміс - нехай робота виконується і оплачується по частинах. Так ви обидва зведете ризик до мінімуму.

Згодом, чим більше замовлень Ви виконаєте, тим простіше буде розпізнавати кидал з числа роботодавців. Як правило, недобросовісні замовники не люблять заповнювати свій профіль, описують проект в тривіальному стилі, і до їх профайлу немає відгуків. До речі, в Інтернеті завжди є інформація про нечесних роботодавців, і досвідчені фрілансери не лінуються пробивати замовника «по чорній базі». Якщо ж його в базі немає, під замовленнями є відгуки, і це не перший проект, запропонований роботодавцем на біржі, можна ризикнути. Будь-який бізнес - це ризик, і фріланс - не виняток.

Насправді, страхів і сумнівів у претендентів на віддалений заробіток маса. Я не стала перераховувати другорядні, такі як відсутність соцпакету, несхвалення оточуючих, хворобливе сприйняття критики з боку та інші фактори. Але справедливості заради - в житті нас мучать ті ж самі фобії. І якщо в житті ми з ними справляємося, то чому не впораємося в Мережі?

Зате на користь фрілансу скажу, що тепер мені навіть дуже подобається працювати вдома або в будь-якому зручному місці, де є Інтернет. Ніяких планерок, офісного дискомфорту, необхідності вдосвіта добиратися на роботу через все місто і стояти в пробках по вечорах. Я сама розпоряджаюся своїм часом і цілком цим задоволена. А Ви що думаєте з цього приводу: бути чи не бути віддаленці?

Читайте также о готовом бизнесе CitySites.


Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти зараз!