E7NhzQnBiukTl9fsfTBzFPU6LmQxx3wt.jpg

Спецпроекти - це досить ефективний спосіб заробітку на сайті міста, а також один з найбільш витончених видів реклами: вона не поширена, на неї є попит, і головне, матеріал цікавий всім: і рекламодавцям, і читачам, і навіть самим журналістам.

Як це працює: рекламодавець замовляє спецпроект, далі вибирається тематика і розробляється проблематика, яка розкривається журналістами сайту. Або журналісти вибирають тему проекту, його формат і пропонують його потенційному клієнту. Потім журналісти формують тексти у вигляді професійної нативної реклами.

Основна мета - отримати максимум прочитань, максимум уваги до теми, а в підсумку - максимум лояльних клієнтів. Адже кожен з таких проектів вимагає певного рівня знань, професійних навичок і досить великої кількості часу.

Крім усього іншого, потрібно бути "на одній хвилі" зі своїм читачем. У спецпроектів є і великий плюс - при грамотному підході ви можете отримати хороший відгук від матеріалу, і в майбутньому можна зробити цей вид реклами пріоритетним.

Ще один момент - не всі публікації можуть носити комерційний характер. Деякі теми спецпроектів можуть бути розроблені журналістами для підвищення привабливості публікацій і зростання відвідуваності сайту. Природно, що після того, як сайт або розділ сайту буде ставати читаним і популярним, туди можна впроваджувати оплачені рекламодавцями статті.

У нашому сьогоднішньому матеріалі ми зібрали кращі приклади таких проектів в мережі міських сайтів CitySites.

Сайт міста Запоріжжя - www.061.ua

Мабуть, цей сайт - лідер серед різновидів спецпроектів. Розглянемо найцікавіші з них.

Тест-драйв запорізьких закладів громадського харчування

Репортажі про заклади громадського харчування зроблені за принципом відомої телевізійної програми "Ревізор": аналізуються ціни, асортимент меню, інтер'єр, обслуговування і атмосфера ресторанів в цілому.

Аналогічні проекти можна побачити на сайтах Києва і Львова, але спецпроект запорізьких колег - один з найбільш повних і різноманітних. У цій темі описуються не тільки кафе і ресторани міста, але також і служби доставки. Матеріал подається в досить гострій манері - автори сюжетів іноді не соромляться порівняти оформлення залу з дизайном туалету або порадити змінити шеф-кухаря.

В цілому, спецпроект оформлений безліччю фотографій (як страв, так і чеків), формат подачі - цікавий, а кількість переглядів - висока. Матеріал відрізняється активними коментарями читачів і досить полулярний.

Кожна публікація супроводжується коментарем від журналістів порталу: "Даний спецпроект не має нічого спільного з рекламою, автори висловлюють в ньому особисті суб'єктивні відчуття від відвідування кафе і ресторанів. У коментарях можете пропонувати заклади для майбутніх випусків рубрики ".

Надихаючі історії запорожців, які відкрили свій бізнес

Цікаві історії людей, жителів Запоріжжя, які організували який-небудь незвичайний бізнес, проект, відкрили стартап та інше. Основний формат подачі - інтерв'ю. Публікації супроводжуються великою кількістю фотографій або відео. Варто зазначити, що цей спецпроект також має високі показники відвідуваності і обговорень - в першу чергу через те, що мова в ньому йде про людей, які живуть в Запоріжжі, вони знайомі багатьом читачам порталу, але їх історії розкриваються по-новому.

Як подорожувати без турагентств

Відмінний матеріал про самостійні подорожі. Журналісти 061.ua детально розглядають, де знайти бюджетні авіарейси (або альтернативні варіанти транспорту), як забронювати житло, які місця відвідати в обраному місті. Також аналізують транспорт та інфраструктуру, супроводжуючи все це яскравими фотографіями і посиланнями на корисні сервіси та ресурси для мандрівників.


Сайт міста Актау - www.inaktau.kz

Красиві місця Мангістауської області

Один з найкрасивіших некомерційних спецпроектів, покликаних збільшити відвідуваність сайту і залучення читачів. Тут зібрані дуже красиві фотографії природних красот і визначних пам'яток міста, є статті про незвичайні місця. Окремо можна відзначити неймовірну добірку фото "Актау очима користувачів Instagram".


Сайт міста Слов'янська - www.6262.com.ua

Слов'янськ з висоти пташиного польоту

Сайт міста Слов'янська здивував городян новою спецтемою "Слов'янськ з висоти пташиного польоту". Новини для рубрики створюються за допомогою дрона. Тематика зйомок різна, але всі репортажі відрізняються ефектністю подання.

Пропонуємо вашій увазі кілька цікавих відео:

Якщо ви замислюєтеся про подібний досвід, варто звернути свою увагу на законодавче регулювання ринку безпілотників. Крім того, вартість якісного обладнання залишається досить високою. Співробітники сайту міста Слов'янська використовують квадрокоптер DJI Phantom 4, серед рекомендованих аналогів - високоякісні Phantom 4 Pro і DJI MAVIC PRO (найбільш компактний і дуже вдалий вибір для журналістської роботи).

Ви можете задуматися про варіанти підвищення окупності безпілотника - наприклад, знімати різні відео на замовлення або рекламні ролики.


Сайт міста Києва - www.44.ua

Спецпроект "Моя нова професія"

Проект спрямований на те, щоб показати всім, хто бажає змінити свою професію, що це не складно. Причому реалізувати це можна в короткі терміни. У цьому комерційному спецпроекті - опис безлічі різних освітніх ресурсів - від кулінарних майстер-класів і шкіл макіяжу до курсів судноводіння і школи сомельє.


Сайт міста Дніпра - www.056.ua

Спецпроект "FAQ, що робити якщо ...?"

Автори піднімають різні теми: від побутових ( "Як підготувати квартиру до холодів") до більш важливих ("Що робити, якщо пошкодив машину на поганій дорозі", "Як не спровокувати напад грабіжника" та ін). Всі матеріали подаються або у формі рекомендацій, або у вигляді коментарів від відповідних фахівців компаній.

Варто відзначити високий рейтинг публікацій і активне обговорення читачів.

Перевірено на собі

Ще один небанальний і цікавий проект журналістів Дніпра. Автори проекту приміряють на себе різні професії, тестують лайфхаки, експериментують з тим, як кинути курити або як прожити тиждень без телефону.

Серед цікавих проектів можна відзначити також спецпроект Маріуполя "Розслідування 0629" (де журналісти проводять власні розслідування скандальних ситуацій в місті), "Тести про місто" - їх практикують Львів і Маріуполь, а також проект сайту міста Дніпра "Смачно на всі 100" (де на відміну від вищеописаних "Тест-драйвів ..." їжу вибирають з обмеженим бюджетом в 100 грн.)

Сподіваємося, що наш матеріал надихнув вас на створення спецпроектів на своїх сайтах. Пропонуємо ще кілька тем для них, багато з яких вже взяті на озброєння партнерами CitySites.

  • ТОП-фітнес клубів/медичних клінік/веб-студій (і інші списки, на ваш вибір) міста ....
  • Зроблено в……..
  • Зима: утеплення та опалення
  • 10 порад від осінньої депресії
  • Як смачно поїсти, не виходячи з дому
  • Хочу за кермо (проект про автошколи, курси)
  • Де відсвяткувати День народження в місті ... ..
  • Хочу жити в ... .. (проект про нерухомість).

Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти зараз!