Ip3Z7oaLjSBvh51eRSV3k2CdK6XH4bdm.jpg

Франчайзинг в Латвії почав активно просуватися в 1998 році, рівно 20 років тому. Як і в багатьох інших країнах світу, одна з перших компаній, що продала франшизу підприємцям в Ризі, стала всесвітня мережа фастфуду McDonald's. Кафе розташувалося в одному з жвавих місць міста. Але навіть незважаючи на це, йому не вдалося домогтися тих успіхів, які досягали в кінці 90-х – початку 2000-х кафе даної мережі в інших країнах. Справа в тому, що в Латвії чимало власних кафе зі смачною і свіжою випічкою. У підсумку, McDonald's не став лідером сегменту в Ризі, а зайняв лише невелику нішу. Перш за все, його відвідують учні шкіл та студенти.

У 2004-му році в Латвії пройшла перша конференція «Франчайзинг в Балтії». Була створена асоціація для підприємців, які бажають здобувати або продавати франшизу на території Латвії та інших країн Прибалтики. Після кафе McDonald's в Ризі стали відкриватися представництва таких компаній, як:

  • Tosa – компанія, що випускає Baskin Robbins – всесвітньо відоме морозиво;
  • MG-Kids – виробник товарів для дітей;
  • Cofbalcocos – косметичні засоби;
  • Laneks – відомі шинні центри.

У 2018 році в Ризі і на території інших міст Латвії відкриті представництва десятків відомих брендів, що працюють по франшизі. Наприклад, це бренди: Hugo Boss, Body Shop, Zara, Pizza jazz, Massimo Dutti та інші.

Франчайзинг в Латвії постійно розвивається. Він торкнувся наступних сфер: комп'ютерні технології, косметика, одяг і взуття, реклама, ресторанний бізнес, готелі, оренда автомобілів, дитячі товари. Спочатку це були виключно закордонні компанії та бренди. Але з часом багато латвійських компаній також почали продавати франшизу. Причому, не тільки всередині своєї країни, але і в інші країни. Найпопулярніші компанії, засновані в Латвії, що пропонують франшизу це: Maija, Elvi, Dzintars, Stenders ziepju fabrika.

За і проти франчайзингу в Латвії

Політичні, економічні, соціальні аспекти життя в Латвії мають як переваги, так і недоліки для відкриття франшизи. Перших, хоч і більше, ніж другий, тим не менш, варто грамотно зважити всі ризики і скласти хороший план розвитку того чи іншого бізнесу, навіть незважаючи на підтримку франчайзі.

Плюси:

  • Вільна торгівля з усіма країнами Євросоюзу. Це один з головних моментів, який позитивно впливає на виробництво тієї чи іншої продукції в Латвії;
  • Велике число комерційної нерухомості, вільної для оренди і покупки. Пропозиції вище попиту, тому взяти в оренду приміщення для бізнесу тут дешевше, ніж у багатьох інших європейських державах;
  • У Латвії хороша законодавча база, пов'язана з інтелектуальною власністю.

Мінуси:

  • Великі податки і дорогі кредити для бізнесу;
  • Порівняно низька платоспроможність місцевого населення.

Ідеї для франчайзингу в Латвії

Щороку в Ризі та інших містах країни відкриваються нові магазини, кафе, салони краси, торгові центри. Частина з них є франшизою великих міжнародних компаній. Але крім виробничої, розважальної і торгової сфери, в Латвії є ще одна сфера діяльності, яка може стати досить прибутковою для бізнесу – рекламна. У світі не так багато відомих інформаційних і рекламних компаній, чиє ім'я на слуху. Ще менше тих, хто продає франшизу. Але один хороший варіант – є.

Франшиза CitySites

CitySites – це мережа міських сайтів, вік якої всього 10 років, але при цьому, мережа успішно поширилася у 9 державах і майже у 120 містах. Вона продовжує активно розвиватися і пропонує вигідну франшизу для всіх бажаючих. Плюси даної пропозиції очевидні:

  • Порівняно недорогий старт готового бізнесу для Латвії;
  • Професійна підтримка досвідчених фахівців протягом всієї роботи;
  • Для діяльності досить мати невеликий офіс і всього лиш декількох співробітників на старті;
  • Відмінні можливості для реклами і заробітку з її допомогою;
  • Займаючись паралельно іншим бізнесом, за допомогою розкрученого міського порталу Ви зможете постійно рекламувати свої послуги, причому абсолютно безкоштовно;

Інформаційний бізнес – це бізнес майбутнього. Адже, як сказав Натан Ротшильд: «Хто володіє інформацією, той володіє світом». З даним висловлюванням складно не погодитися. CitySites – це доступний і перевірений багатьма містами ресурс, що відкривають великі можливості.

Післямова

Якщо у вас є невеликий стартовий капітал, і ви замислюєтеся про початок власного бізнесу в Латвії, розгляньте можливі пропозиції про франшизу відомих компаній. Це успішна світова практика, яка допомагає досягти успіху в найкоротші терміни за допомогою відомих торгових марок і найбагатшого досвіду франчайзі.

Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти зараз!