pjVkybXp5o5DbuIwW5CYEpLpky6WLwkq.jpg

Відкриття малого бізнесу по франшизі: всі достоїнства і недоліки

Якщо ви замислювалися про відкриття свого малого бізнесу, то однозначно цікавилися існуючими варіантами по франшизі. В умовах кризової фінансової ситуації франшиза стала таким собі «рятівним колом» для багатьох підприємців, які бажають без високого ризику вкласти гроші. Але чи безпечно це, які є підводні камені і які переваги це дасть? Детальніше - в ексклюзивному матеріалі від CitySites.

При відкритті свого бізнесу, будь-який підприємець зайнятий пошуком цікавої ідеї. Франчайзинг пропонує позбавиться від цього головного болю і скористатися вже готовою моделлю: в результаті в плюсі залишаються всі. На перший погляд, вад у схеми немає: новий партнер отримує готовий бізнес, а власник франшизи - розширення своєї мережі. Далі починається спільна робота, від злагодженості якої залежить успіх. Давайте розглянемо основні недоліки та переваги роботи по франшизі.

Основні недоліки роботи по франшизі для малого бізнесу

Переглядаючи каталоги франшиз можна побачити безліч оголошень, в яких франчайзі не пред'являються ніякі вимоги. Це підходить не для всіх франчайзингових моделей. В основній їхній масі при покупці франшизи для бізнесу будь-якого масштабу, однозначно вимоги є і повинні бути. Наприклад, для франшизи міського сайту CitySites - це наявність вільного часу для проекту, готовність створення штату співробітників не менше 5 осіб, наявність офісу і покупка всієї необхідної техніки. Тому, при виборі франшизи, однозначно уточнюйте:

  • Чи можна впоратися з бізнесом в поодинці?

Потрібно бути готовим до командної роботи. Придивіться до себе: ви хороший керівник? Якщо є сумніви, включіть в штат гідного заступника.

  • Чи існує програма навчання?

Як правило, обіцяють навчити все і всьому. Але якщо розвиток проекту не стоїть на місці, то величезним плюсом є наявність щомісячних вебінарів і постійна інформаційна підтримка франчайзі і системний підхід до підвищення кваліфікації співробітників, щоб підвищувати рівень існуючих співробітників.

  • Чи потрібен офіс?

Для деяких франшиз обов'язкова наявність офісу, а також важливо його розташування.

  • Коли проект вийде на самоокупність?

Не забувайте, що чудес не буває. Пів-року, рік і навіть більше - середній термін окупності франшиз, які стабільно працюють на ринку. Обіцянки окупності протягом місяця обіцяють, як правило, недорогі і малооборотні проекти. Чим більший проект і рівень його заробітку, тим довший термін виходу на самоокупність, але і дохід істотно вищий.

  • Наскільки надійна компанія франчайзі? Які плани розвитку?

Найкраще говорять цифри та історія. Якщо компанія досить довго існує на ринку, подивіться на зростання її успішності. Просто співставте з тим, що Вам обіцяють.

  • Погляньте як працює офіс власника франшизи

Якщо є можливість - загляньте з візитом особисто, або попросіть фото. Наявність фірмового оформлення і зовнішній вигляд офісу показує чи дійсно ефективна робоча команда компанії. Начебто дрібниця, але повірте, наявність корпоративного духу співробітників - це багато значить.

Крім цього, недоліком виступає залежність від стратегічного мислення власника франшизи. Безумовно франчайзі можуть впливати на цю саму стратегію і мислення, але потрібно розуміти, що останнє слово за власником. Відмінна аналогія - автономна республіка всередині країни.

Переваги франшизи для малого бізнесу

Як було згадано на початку матеріалу, одна з основних причин популярності франшизи - це легальне використання ідеї. Ви абсолютно безболісно розвиваєте робочу бізнес-модель і отримуєте прибуток. За це платите роялті -% від обороту, або ж фіксовану ціну. Все дуже просто.

Ми виділили основні плюси від створення малого бізнесу по франшизі:

  • Ціна

Зазвичай вартість проекту по франшизі в рази нижча розробки свого аналога. Суттєва перевага.

  • Навчання

Все буває вперше, в тому числі і створення свого бізнесу. Вклавшись в проект, ви і франчайзер стаєте залежними один від одного. Тому, вас обов'язково введуть в курс справи. Франшиза CitySites, наприклад, передбачає навчання не тільки франчайзі, але також всіх його співробітників.

  • Налагоджена схема заробітку

Замість того, щоб ризикувати в пошуках нового джерела доходу, ви, як правило, отримуєте всі необхідні дані для того, щоб почати заробляти вже сьогодні.

  • Постійні допомога і підтримка

Завжди добре вирішувати проблеми не самому. А ще краще, з досвідченим партнером, який завжди допоможе. Іноді компанія-франчайзі взагалі страхує ситуацію, і повністю курирує роботу партнера і не допускає скоєння критичних помилок.

  • Можливість зайнятися цікавою справою

Завдяки більш низькій ціні, можна дозволити собі такі області, які раніше здавалися недоступними.

  • Це ГОТОВИЙ бізнес

Навіщо витрачати свій час на розробку? Бери і працюй! Також це означає значно нижчу ймовірність невдачі.

  • Це прибутково

Ви завжди можете поцікавитися тим, які суми заробляють інші франчайзі, і що вони для цього зробили. Поспілкуйтеся з іншими партнерами особисто - хто як не людина, яка вже спробувала створити проект по франшизі розповість про всі нюанси. На перший погляд можна подивитися на старі проекти - якщо вони успішно існують, значить прибуткові. Очевидно, що збиткові підприємства довго не існують.

Давайте підіб'ємо певний підсумок. Чи варто таки зв'язуватися з бізнесом по франшизі?

З мінусів: проекти, що працюють по франшизі, можуть пред'являти дуже високі вимоги до підприємця. Потрібно бути готовим добре попрацювати на свій успіх. Також, ви залежите від стратегічного мислення власника франшизи.

З плюсів: будь-який запуск невеликого підприємства пов'язаний з ризиком. І допомога досвідченого партнера, який зацікавлений у Вашому успіху - великий бонус. Крім цього, покупка має на увазі передачу в користування не тільки самого підприємства, але і всіх налагоджених бізнес-процесів. Ще й навчать усього, на додачу.

Так чи інакше, переваги набагато вагоміші. Не потрібно робити помилки, які вже були здійснені. Ви рухаєтеся по протоптаній дорозі, а не в густій траві посеред лісу.

Замість епілогу

Відкрити малий бізнес по франшизі - відмінне рішення в сучасних бізнес-реаліях. Безпечно, недорого, з підтримкою і прибутково. Ми рекомендуємо дізнатися докладніше про франшизу CitySites - це франшиза на створення сайту міста. На момент написання матеріалу - це більше 8 років на ринку і понад 100 успішних сайтів. Залишайте заявку на франшизу, і ми докладно розповімо про всі нюанси роботи.

Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти зараз!