lXSux4y64iLvwgjdjYKK1Mf9eFDvuERZ.jpg

Все частіше ми стали чути про необхідність так званої цифрової "дієти" (іноді ще її називають "цифровою гігієною"). Особливо гостро це питання стосується дітей та підлітків. Варто визнати очевидний факт: планшети, комп'ютери, смартфони - невід'ємна частина нашого життя. З їх допомогою ми робимо все! Природно, що діти наслідують батьків: ні для кого не дивно, що сьогодні вже в 3 роки вони вміють користуватися телефоном або iPad, а першокласник може ще й батьків просвітити на тему роботи з комп'ютером.

Багато вчених б'ють на сполох, що раннє залучення до гаджетів тягне за собою масу негативних наслідків: проблеми з увагою, пам'яттю, соціальними навичками тощо.

Покоління, яке народилося в епоху цифрової революції називають digital natives (від англ. Digital - цифровий, natives - абориген, уродженець), тобто в буквальному сенсі народжені в цифровому світі. Приходячи в традиційну школу, такі діти часто ставлять вчителів в глухий кут - їм важко освоювати знання за допомогою тих же методів, що їх батьки.

Ну, і найголовніше - безконтрольне використання інтернету на всіляких пристроях не є абсолютно безпечним і таїть в собі багато явних і прихованих загроз не тільки здоров'ю, але й життю дитини. У нашому матеріалі ми спробували узагальнити деякі правила здорових і безпечних відносин дітей і гаджетів.

Хоча, правду кажучи, багато хто з них не завадять і дорослим.

Інтернет-безпека

Найважливіше, що потрібно пам'ятати і постаратися донести дитині: кожна дія у всесвітній павутині залишає за собою слід. По суті інтернет пам'ятає все: які фото і відео ви дивилися, куди заходили, що шукали. Не залишити абсолютно жодних слідів після себе в інтернет-просторі під силу хіба що якомусь спецагенту (та й то, тільки у фільмі).

Майже всі додатки запитують ваше місце розташування при спробі поділитися якоюсь інформацією, більш того, в сучасних смартфонах геомітки вже автоматично вбудовані в додаток камери. І якщо ви постите фото або відео, то інформація про геопозицію може підтягуватися автоматично.

Варто зробити своє існування в мережі набагато більш безпечним і відключити таку функцію (особливо це стосується дітей та підлітків, які активно користуються додатками і соціальними мережами).

Ніхто не знає, коли і кому прийде в голову використовувати цю інформацію на шкоду.

І взагалі, не забувайте про прекрасну функцію соціальних мереж - закритий обліковий запис. У цьому випадку тільки певне коло осіб зможе бачити інформацію, яку розміщуєте ви або ваша дитина. Варто також акцентувати увагу на тому, кого можна і не можна додавати в друзі, постаратися пояснити їм доступно необхідні правила безпеки.

Навчайте вашу дитину пильності - не варто розміщувати фото з важливою інформацією, наприклад номером будинку або школи. Адже зловмисник може використовувати її в своїх цілях.

Але не перетворюйтесь в диктатора - забороняти дітям використовувати гаджети в цифровому світі як мінімум нелогічно, і веде до ще більш критичних наслідків.

У будь-якому віці важливо зробити так, щоб новітні технології служили на благо, а не на шкоду. І тому потрібно разом освоювати правила цифрової безпеки.

Принципи здорових відносин дитини і гаджетів

Батькам варто пам'ятати, що digital natives обробляють дані абсолютно по-іншому: вони працюють за принципом комп'ютерів - і запам'ятовують не інформацію, а де її можна знайти. Звичайне читання - занадто довгий і нудний для них процес. Діти навчилися робити відразу кілька речей: слухати музику, зависати в соцмережах, робити уроки. Природно, що концентрація уваги при цьому дуже нестійка.

Як же "подружити" дитину з гаджетами, щоб цей процес був безпечним і корисним?

По-перше, важливо враховувати вік. Багато дитячих психологів рекомендують утримуватися по максимуму від допуску дитини до 3 років до будь-яких екранів - в такому віці вона повинна пізнавати світ за допомогою тактильних, слухових, візуальних відчуттів, грати з іграшками і слухати казки.

Залучення дитини до світу цифрових технологій як мінімум до 10 років має бути дозованим і контрольованим. Варто вивчити разом з нею правила безпеки поведінки у всесвітній павутині, про які йшла мова вище.

Дітей старше 12 років необхідно також попереджати про ризики необдуманого постинга в соціальних мережах, скачування недоречних матеріалів тощо.

По-друге, пам'ятайте, що дитина завжди буде брати приклад з вас. Так що зверніть увагу на свої стосунки з гаджетами: чи не залежите ви від них настільки, що забуваєте про спілкування з рідними? Як часто рука тягнеться до телефону, щоб перевірити лайки або пошту? Встановіть єдині правила цифрового етикету для всіх, освоюйте цифровий світ разом - це шлях до здорових відносин дитини та інтернет-технологій. Хочете щоб діти більше читали? Беріть в руки книгу частіше, щоб дитина це бачив. Обговорюйте літературу в сім'ї, діліться знахідками цікавих авторів.

По-третє, контролюйте не так час, який діти проводять в мережі, скільки зміст споживаного ними контенту. Робіть акцент на навчальних іграх і додатках або різних комунікаційних інструментах та інтерактивних програмах. Освоюйте правила спілкування в месенджерах.

Не побоїмося здатися банальними і відзначимо, що найважливіше - стимулювати у дитини критичне мислення: вчити її аналізувати свої дії і робити висновки.

Сучасний світ дає необмежені можливості для навчання і пізнання нової інформації і немає ніякого сенсу забороняти або обмежувати доступ до неї - просто дотримуйтесь правил цифрової безпеки і пізнавайте нове разом з дитиною!

Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти прямо зараз!