pqEYb54qbFhMb736nChvgOCAHeCAaFyL.jpg

Межі між реальним і віртуальним більше не існує. Хтось розуміє, що це факт, хтось намагається це заперечувати, але інтуїтивно відчуває, що вже втягнутий в цей дискурс ... Решта, як Робінзон Крузо, застрягли на безлюдному острові і світ не знає про їхнє існування. У будь-якому випадку, з розвитком інтернету і технологічним бумом ми отримали додаткову реальність, яка поступово перестала вважатися додатковою і стала нашими з вами життями.

І ці життя впорядковані законами і підкоряються правилам, щоб не скотитися в хаос анархії. Але при будь-якому устрої суспільства знаходяться люди, які ці правила порушують, а так само ті, хто намагається їх зупинити. В рівній мірі звичайні користувачі, власники бізнесу або корпорації страждають від шахраїв, хакерів, екстремістів і від протидіючих їм уряду і спецслужб.

Оскільки в основі кіберзлочинності лежить крадіжка персональних даних з метою використання їх в особистих цілях злочинця. Варто убезпечити себе і завести здоровий рівень параної, підготувати свої девайси і провести лікнеп для друзів і колег, так як успіх подібних злочинів часто прямо пропорційний рівню довірливості жертви або уразливості програмного забезпечення.

Почнемо по порядку. Як підготувати свої девайси?

1. Пароль

Уявіть сейф в якому знаходяться ваші дані, вони надійно зберігаються там. Доступ до них можна отримати тільки за допомогою спеціальної комбінації. І від складності цієї комбінації залежить збереження ваших даних. qwerty, 123456, 12345678, password - складають трохи більше 1% всіх паролів світу, начебто нічого страшного. Решта 99-98% більш складні, але в основному складають повторювані семантичні ядра, і потужностей сучасного софта для злому цілком достатньо для того, щоб вичислити більшість з них. Таким чином ваш сейф опиняється під загрозою і вам необхідно, додати до замка сигналізацію і постійне спостереження:

  • Придумайте один складний пароль або згенеруйте його випадковим чином, щоб там не було наприклад вашого імені, прізвища, дати народження або клички улюбленого собаки. Повинні бути задіяні різні реєстри і спеціальні символи. Запам'ятайте його і використовуйте тільки для перевірених надійних ресурсів, не використовуйте його для розважальних або сумнівних порталів, для цього краще зробити окрему пошту, яку не шкода буде втратити.
  • Робіть секретні фрази - секретними. Наприклад, для того щоб зламати вашу пошту потрібно ввести кличку вашого улюбленця. Звичайно ж фотографії з ним є в вашому профайлі в соціальних мережах, там же є і відповідь на питання.
  • По можливості використовуйте подвійну аутентифікацію, так це дратує, але відмінно працює.

2. Оновлення ПЗ

Тут все просто, але не варто обходити це питання стороною. Уразливість в програмному забезпеченні робить шпаринку, через яку зловмисник може змусити ПЗ виконати потрібну йому дію на яку у нього немає прав. І таким чином отримати доступ до ваших персональних даних. Для того, щоб уникнути такої долі слід дотримуватися таких правил:

  • Поставте антивірус і оновлюйте його бази. Щодня з'являються нові загрози, які стають все складнішими і винахідливішими. Якісно працюючий антивірус допомагає впоратися з більшістю відомих загроз і поберегти ваші нерви.
  • Оновлюйте додатки. Якщо ви використовуєте застарілі версії поштових клієнтів, браузерів або додатків для соціальних мереж, зростає ймовірність їх злому. Цих проблем можна уникнути налаштувавши автоматичне оновлення.
  • Оновлення операційних систем. Це "палиця з двома кінцями", з одного боку рівень загрози тут вище, ніж в браузерах і офісних додатках, тому оновлення системи необхідно. З іншого, оновлення операційки на нову "сиру" версію, може видати непередбачувані результати. Не варто поспішати, краще почекати поки систему доведуть до пуття, і тільки після цього сміливо оновитися.

3. Відключаємо геолокацію

Збір даних, подальша обробка і їх аналіз допомагає зробити Google і Apple рекламу більш таргетованою і в підсумку менш нав'язливою. Так само функція допомагає стежити за погодою, пройденим маршрутом і дізнатися де знаходяться ваші близькі і в реальному часі стежити за заторами все це плюс. Мінус полягає в тому, що ваші особисті дані збирають без вашого відома і можуть використовувати для особистої вигоди корпорацій, а також шахраїв. Тому варто якщо не зовсім відключити цю функцію, то включати її тільки в необхідні моменти. Наприклад, для пошуку маршруту або фотографії з друзями. Так само це позитивно позначиться на часі роботи вашого смартфона.

4. Користуємся мессенджерами з шифруванням.

Ніякої теорії стеження і змов, але все що ви робите в інтернеті може бути використано проти вас. Останнім часом в ЗМІ було багато резонансних новин про те, що когось посадили за репости і коментарі в мережі. Всі дані про себе в соц. мережі можуть бути доступними добровільно і за ними досить просто скласти психологічний портрет користувача, і його потреб. Якщо вам хочеться більше приватності, то варто переносити спілкування з соц. мереж в месенджери за типом Viber або Telegram.

5. Чи варто заклеювати вебкамеру і мікрофон?

Насправді так, так як зламати камеру вашого ноутбука не складає особливих труднощів для хакерів, так само доступ до вашої камери можуть отримати спецслужби. Наприклад, засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг та інші відомі особистості так само підтримують цю ініціативу.

Підсумки:

Сьогодні ми поговорили про те як убезпечити свої девайси і тим самим підвищити безпеку ваших особистих даних. У наступній публікації ми розповімо на прикладах, про те як правильно вести себе в інтернеті, щоб запобігти витоку даних.

Щоб не пропустити вихід публікації підписуйтесь на наш блог.

Читайте також про готовий бізнес CitySites.

Приєднуйся до прибуткової франшизі і почни заробляти прямо зараз!